İkinci El Araç Alım Satımında Trafik Sigortası Zorunluluğu Endişe Yarattı
İkinci el araç alım satımlarında zorunlu trafik sigortası şartının getirilmesi, sektörde farklı tepkilere yol açtı. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ise bu yeni düzenlemeye karşı çıkmakta ve endişelerini dile getirmektedir.
Araç Sahibi Olmak İsteyenlere Ek Külfet
MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, “İkinci el araç alımlarında uygulanan 15 günlük sigorta süresinin sona ermesi, hem ek maliyetler getirecek hem de tüketiciyi zor durumda bırakacaktır. Artan maliyetlerle birlikte tüketici mağduriyetini önlemek adına, en azından yetki belgeli showroomlarda trafiğe çıkmayan araçlar için sigorta zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, ikinci el araç alım satımlarında zorunlu mali sorumluluk sigortası şartı getirilmiştir. Bu kapsamda, noterler araç satış ve devir işlemlerini, araca ait zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunması koşuluyla gerçekleştirebilecek; sigorta yoksa bu işlemleri yapamayacaklardır. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), ikinci el araç alımlarında 15 günlük trafik sigortası süresinin 5 Aralık 2024 tarihinde sona ereceğini ve alıcıların, satış işlemi gerçekleşmeden önce kendi adlarına geçerli bir mali zorunluluk sigortası yaptırmalarının zorunlu hale geldiğini duyurdu.
Erkoç, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Düzenlemeye göre aracı satın alan kişi, devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırmakla yükümlü olacaktır. Bu durum, araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar için ek bir külfet oluşturacaktır.”
Oto Galericilere de Sigorta Zorunluluğu Getirildi
Erkoç, ayrıca şu bilgileri paylaştı: “Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız, zaten zor koşullarla araç sahibi olabiliyorlar. Krediye erişimdeki zorluklar, ekspertiz, noter, sigorta gibi masraflar, mevcut durumda insanları zorlamaktadır. Bu nedenle, böyle bir uygulama masraf kalemlerini artırarak araç fiyatlarının yükselmesine neden olacak ve vatandaşları daha da zorlayacaktır. Sigorta zorunluluğu elbette önemli, ancak 15 günlük sürenin kaldırılması farklı sıkıntılara yol açacaktır. Yetki belgesine sahip motorlu araç satıcıları için showroomda sergilenen araçlara bile sigorta zorunluluğu getirildi. Bu araçlar trafiğe çıkmadığı halde, her bir araç için 20 bin TL’den başlayan fiyatlarla sigorta bedeli talep edilmektedir. Bu durum, satılan araçların maliyetlerini artırarak sektördeki dengenin bozulmasına neden olacaktır.”
Erkoç, çözüm önerileri sunarak, “Bu sıkıntıları aşmak için bazı uygulamaları hayata geçirebiliriz. Örneğin, yetki belgesi sahibi satıcıların bu kapsamın dışına alınması düşünülebilir. Ayrıca, mesleki sorumluluk sigortası gibi geniş kapsamlı çalışmalarla da çözüm sağlanabilir. Böylece maliyet artışının önüne geçilerek araç fiyatlarının yükselmesi engellenebilir ve tüketiciler alışverişlerini daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir. Zaten satış sonrasında sigorta zorunluluğunu yerine getiren vatandaşlar, bu sayede ek bir külfet altında kalmamış olurlar.” ifadelerini kullandı.
(BSHA / Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)