Qlik Sense nedir, nasıl kullanılır? Qlik Sense ücretsiz midir? Veri analizi ve iş zekası alanlarında son zamanlarda sıkça kullanılan programa hep birlikte göz atalım.
Veri analizi ve iş zekası alanında birçok araç ve platform bulunmaktadır. Ancak bunların çoğu, önceden tanımlanmış ve statik raporlar sunmakta veya kullanıcıları belirli bir iş süreci veya iş akışına uymaya zorlamaktadır. Bu da kullanıcıların verileri özgürce araştırmasını, yeni sorular sormasını ve içgörüler elde etmesini engellemektedir.
Qlik Sense ise bu sorunlara çözüm getiren yeni nesil bir veri analizi platformu ve iş zekası ürünüdür. Qlik Sense, kolayca esnek, etkileşimli görselleştirmeler oluşturmanızı ve anlamlı kararlar vermenizi sağlayan veri görselleştirme ve keşif ürünüdür. Qlik Sense ile, verilerinizi istediğiniz gibi araştırabilir, her adımda yeni şeyler öğrenebilir ve daha önce keşfettiklerinize göre sonraki adımları belirleyebilirsiniz.
Qlik Sense Nedir?
Qlik Sense’in en önemli özelliği ise ilişkisel analitik motorudur. Bu motor sayesinde, Qlik Sense uygulamadaki her görselleştirmeyi ve görünümü seçimlerinize özgü yeni hesaplanan veri ve görselleştirme kümesiyle günceller. Böylece, arka arkaya soruları yanıtlayarak içgörülere giden yolunuzda ilerleyebilirsiniz.
Qlik Sense’in diğer bir önemli özelliği ise gelişmiş yapay zekasıdır. Qlik Sense’in yapay zekası, verilerinizi anlamanıza yardımcı olmak için size rehberlik eder, otomatik olarak en uygun görselleştirmeleri seçer, doğal dilde sorularınızı yanıtlar ve sizin için analiz yapar. Böylece, verilerinizden daha fazla değer elde edebilirsiniz.
Qlik Sense’in son olarak bahsetmek istediğim özelliği ise yüksek performanslı bulut platformudur. Qlik Sense Enterprise SaaS olarak sunulan bu platform, çoklu bulut dağıtımının bir parçası olarak kullanılabilir. Bu sayede, kuruluşunuzun ihtiyaçlarına göre esnek bir şekilde ölçeklenebilir, güvenli ve yönetilebilir bir çözüm sunar.
Qlik Sense Ücretsiz Midir?
Qlik Sense’in ücretsiz bir sürümü bulunmaktadır. Bu sürüm, Qlik Cloud Basic olarak adlandırılır ve kişisel kullanım için tasarlanmıştır. Qlik Cloud Basic ile beş uygulama oluşturabilir ve bunları başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca, Qlik Cloud Basic ile 1 GB depolama ücretsiz kullanmanız mümkündür.
Qlik Sense Kodlama Dili Nedir?
Qlik Sense, verileri yüklemek ve dönüştürmek için bir kodlama dili kullanmaktadır. Bu dil, Qlik Sense Script olarak adlandırılır ve SQL benzeri bir sözdizimine sahiptir. Qlik Sense Script, veri kaynaklarından veri okumak, veri modelini oluşturmak ve verileri uygulamaya yüklemek için kullanılır.
Qlik Sense Script, bir veri yükleme düzenleyicisi aracılığıyla yazılır ve çalıştırılır1 Veri yükleme düzenleyicisi, kodları yazmak ve düzenlemek için bir metin editörü sunar. Ayrıca, kodların doğru şekilde çalıştığını kontrol etmek için bir hata ayıklama aracı da sağlar.
Qlik Sense Script, kod söz dizimini ve veri yapılarını anlamayı gerektirir. Kod söz dizimi, kodların nasıl yazılacağını ve nasıl çalışacağını belirler. Veri yapıları ise, verilerin nasıl saklandığını ve ilişkilendirildiğini gösterir.
Qlik Sense Script, aşağıdaki temel bileşenlerden oluşur:
- Komutlar: Veri kaynaklarından veri okumak veya veriler üzerinde işlem yapmak için kullanılan ifadelerdir. Örneğin, LOAD komutu ile bir tablo yükleyebilir veya DROP komutu ile bir tablo silebilirsiniz.
- Fonksiyonlar: Veriler üzerinde hesaplama yapmak veya dönüştürme yapmak için kullanılan önceden tanımlanmış işlemlerdir. Örneğin, Date() fonksiyonu ile bir sayıyı tarih formatına dönüştürebilir veya Sum() fonksiyonu ile bir sütundaki değerleri toplayabilirsiniz.
- Değişkenler: Verileri veya ifadeleri saklamak için kullanılan yer tutuculardır. Örneğin, vSales değişkenini satış miktarını tutmak için kullanabilir veya vToday değişkenini bugünün tarihini tutmak için kullanabilirsiniz.
- Yorumlar: Kodun anlaşılmasını kolaylaştırmak veya kodun çalışmasını engellemek için kullanılan metinlerdir. Örneğin, // Bu satır yorumdur şeklinde bir yorum yazabilir veya /* Bu blok yorumdur */ şeklinde bir blok yorumu yazabilirsiniz.
Qlik Sense vs Tableau vs PowerBI: Hangisi Daha İyi?
Ancak bu iki aracı karşılaştırırken, sadece mevcut ihtiyaçlarınızı değil, aynı zamanda analiz ve iş zekasının departmanlarınız, müşterileriniz ve ortaklarınızla olan rolünü de göz önünde bulundurmanız gerekir. Qlik’i diğer uygulamalara göre öne çıkartan özelliği ise uzun vadede hızlı ve daha az bellek tüketiyor olması şeklinde özetlenebilir. İşin kullanım açısından da Tableau ve PowerBI’da yapıp da Qlik’te yapamayacağınız hiçbir şey yoktur diyebiliriz.
Qlik Sense nedir, nasıl kullanılır sorularını sizler için yanıtladık. İş analizi alanına ilgi duyuyorsanız ayrıca şu içeriğimize göz atabilirsiniz, hoşça kalın.