Bataryası Şişmiş Telefonlar İçin Yapılması Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Mobil

Bataryası Şişmiş Telefonlar İçin Yapılması Gerekenler

0

Hepimizin cebinde veya çantasında bulunan akıllı telefon, tablet gibi cihazların bazen bataryaları şişebilmektedir. Böyle bir durumda bazen yapılmaması gereken işlemler ile kazalar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden bataryası şişen akıllı telefonlar hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Bataryası Şişen Akıllı Telefona Neler Yapılmalı?

Hepimizin cebinde veya çantasında bulunan akıllı telefon, tablet gibi cihazların bazen bataryaları şişebilmektedir. Böyle bir durumda bazen yapılmaması gereken işlemler ile kazalar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden bataryası şişen akıllı telefonlar hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Günümüzde kullandığımız birçok teknolojik üründe bataryalar bulunmaktadır. Bu bataryalar arızalandığı zaman ve olması gerektiği gibi müdahale edilmediği takdirde bazı olumsuz durumlar ile karşılaşmak mümkün olabiliyor. Peki, bataryası şişen akıllı telefonda neler yapılmalı?

Hayatımızın Parçası Olan Lityum İyon Bataryalar

Günlük hayatımızda kullandığımız bilgisayar, telefon, tablet, akıllı saat vb. birçok teknolojik üründe lityum iyon bataryalar kullanılmaktadır. Öncelikli olarak söylemek gerekirse, konu az yer ile çok iş üretmekse bu bataryalar tam olarak biçilmiş kaftandır. Bu bataryalar ile küçük bir alanda yüksek bir enerji yoğunluğu, düşük bir deşarj istatistiği elde etmek mümkündür. Bu yüzden neredeyse taşınabilir her aygıtta lityum iyon bataryalar bulunmaktadır.

Lityum iyon bataryalar bu avantajlarının yanında bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Özellikle önceki nesil bataryalar ile kıyaslandığında, bu bataryalar daha az kararlı ve daha çok reaktiftir. Pillerin dış kaplama ile arasında çok küçük bölmelerde yer alması ise bataryanın basınca maruz kalmasına sebep olur. Bu yüzden lityum iyon bataryalar yüksek akıma maruz kaldığında, çok ısındığında veya senelerce uzun süre kullanımda arızalanabilir.

Bu durumda da hücrelerin yanıcı bir etkiye sahip olması beklenebilir. Şişen bataryaların devreye girdiği yer de tam olarak bu arızalardır. Bataryaların sahip olduğu güvenlik sistemleri sayesinde, gazın güvenli bir şekilde dışarı çıkışı sağlanır ve batarya şişer. Bu şekilde herhangi bir patlama veya yangın ihtimaline karşı yüksek güvenlik sağlanır.

Bataryası Şişen Telefona Ne Yapılmalıdır?

Öncelikli olarak lityum iyon bataryaların üst düzey güvenlik sistemlerine sahip olduğunu ve aslında oldukça güvenli olduklarını söylemeliyiz. Aslında telefonun patlamaması veya alev alarak herhangi bir yangına sebep olmamasının sebebi bataryanın bu şekilde şişerek güvenlik sistemini devreye almasıdır. Ancak yine de şişen bir bataryaya karşı dikkatli davranmak da fayda vardır. Peki, şişen bataryalı bir telefona neler yapılmalıdır?

Eğer telefonunuzun bataryasının az da olsa şiştiği fark ettiyseniz, cihazı kullanmayı bırakmak sizin için en iyi seçenek olacaktır. Bu aşamada eğer cihazınız şarj halindeyse, şarjdan çıkartmanız gerekir. Sonrasında cihazınız eğer açıksa kapatın ve tüm güç bağlantılarını çekin. Çünkü her ne kadar güvenlik açısından sistemlerin olduğunu belirtsek de bu aşamada sizin bunların olmadığını varsayarak tedbirli olmanız gerekir.

Önceden birçok cihazda çıkarılabilir bataryalar vardı. Ancak artık birçok telefonda bu şekilde çıkartılabilir bataryalar bulunmamaktadır. Eğer bataryasının şiştiğini fark ettiğiniz cihazınızın bataryası çıkartılabilirse, en kısa sürede bataryasını çıkartın. Şişen bir bataryayı sıkıştırmak ve basınca maruz bırakmak tehlikeli olacaktır.

Bu yüzden böyle eylemlerden kaçınılmalıdır. Eğer bataryayı çıkartmanız mümkün değilse, ilk paragrafta yer alan önlemleri aldıktan sonra en kısa sürede bir teknik servise başvurmanız yararlı olacaktır. Cihazı servise götürene kadar kuru ve serin bir yerde muhafaza etmeniz iyi bir seçenektir. Aynı zamanda çevresinde yanıcı maddelerin bulunmadığı bir ortam olursa da neredeyse tüm tedbirleri tamamlamış olursunuz.

Günümüz teknolojisinde bu bataryaların güvenlik sistemlerinin oldukça yeterli bir seviyede olduğu bilinse de sizler bu sistemlerin farklı fiziki ve kimyasal ortamlarda değişkenlik göstereceğinin bilincinde olarak tedbirlerinizi almalısınız. Bu şekilde güvenliği en üst seviyeye çıkartarak ve ihmallere yer vermeyerek olası kazaların yaşanmasını engelleyecek aşamaları uygulamalısınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir