Dizüstü Bilgisayarı Şarjda Bırakmak Ne Kadar Doğru?
  1. Anasayfa
  2. Güncel

Dizüstü Bilgisayarı Şarjda Bırakmak Ne Kadar Doğru?

0

Dizüstü (laptop) bilgisayar kullanıcılarının sürekli olarak takıldıkları bir konu olan Dizüstü bilgisayarları sürekli şarjda bırakmak sorununa açıklık getirmek istedik. Sorunun cevapları için detayları konunun devamında bulabilirsiniz.

Esasında dizüstü bilgisayarların en büyük özellikleri taşınabilir olmaları ve istediğimiz zaman bilgisayarımızı yanımıza alıp istediğimizde yerde kullanılabilir olmalarıdır. Ancak bazı durumlarda dizüstü bilgisayarları günlerce hatta haftalarca masanın üstünde kullanmamız gerekebiliyor. Tabi durum böyle olunca dizüstü bilgisayarlar sürekli olarak şarjda kalıyorlar.

Peki, dizüstü bilgisayarları bu şekilde sürekli olarak şarjda bırakmak zararlı mı? Bu sorunun cevabını vermek için aslında dizüstü bilgisayarlarda bulunun Lityum İyon (Li-ion) ve Lityum Polimer (Li-Po) bataryaları incelemek gerekiyor.

Dizüstü Bilgisayarları Sürekli Şarj Etmek Zararlı mıdır?

Günümüz teknolojisinde kullanılan bataryalar hakkında ilk bilinmesi gereken şey; aslında bu bataryaların gereğinden fazla şarj almadığıdır. Yani dizüstü bilgisayarınızın şarjını %100 olacak şekilde şarj ettikten sonra, batarya şarj olmayı otomatik olarak durduracaktır.

Bu aşamadan sonra direkt olarak prizden çekilen elektrik ile bilgisayarınız çalışmaya devam edecektir. Eğer prizden bağlantı kesilirse veya elektrik giderse yine bataryadan kullanıma devam edilir.  
 
Yeni teknolojide kullanılan bataryalar hakkında bir diğer bilinmesi gereken şey ise bataryaların yıpranma paylarının olmasıdır. Piyasada bulunan bataryaların her birinde durum farklı olsa da aslında bir bataryanın ömrü 500 döngü şeklinde ifade edilebilir.

Burada bahsedilen döngü; bataryanın %100 kullanımı demektir. Bu durumu biraz daha açmak gerekirse; dizüstü bilgisayarınızı sıfır bir şekilde kutusundan çıkardınız ve %100 dolu bir şarjı taktınız diyelim. İlk gün bataryanın seviyesi %25 kalacak şekilde kullandınız ve tekrardan tam dolu hale getirdiniz. Sonraki gün de %75 kalacak şekilde kullandığınızı varsayalım. Bu şekilde yüzdelik olarak kullanımınızın %100 olduğunu göreceksiniz ve bu 1 döngü olarak ifade edilir.

Tabi bataryaların yıpranmasında tek etken döngü değildir. Batarya sıcaklığının da büyük önem taşıdığını belirtelim. Bu yüzden dizüstü bilgisayarlarınızı ekstra soğutucu sistemler ile kullanmak batarya ömrünü arttırır.

Batarya ömrünü uzatmak için dizüstü bilgisayarınızın direkt olarak bataryasını çıkartmayı da deneyebilirsiniz. Ancak bu şekilde herhangi bir elektrik kesintisinde veri kaybına uğrayabileceğinizi ve ufak tefek elektrik dalgalanmalarından direkt olarak bilgisayarınızın etkilenebileceğini unutmayın. Zaten artık birçok dizüstü bilgisayarda çıkartılabilir batarya yer almadığından dolayı bu seçeneği birçok kullanıcı es geçecektir.

Dizüstü Bilgisayar Şarjda Kalırsa Ne Olur?

Yapılan çalışmalarda ve kullanıcı deneyimlerine bakılarak görülüyor ki, bataryayı sürekli olarak şarjda bırakmak batarya ömrünü kısaltıyor. Ancak yine benzeri çalışmalarda sürekli olarak şarj edilen bataryaların da ömrünün kısaldığına ulaşılabiliyor. Yani aslında ne yaparsanız yapın, dizüstü bilgisayarınızın bataryası bir şekilde yıpranacaktır. Burada önemli olan durum ise nasıl bir kullanımda bataryanın ömrü daha uzun olur?
 
Yapılan çalışmalarda bataryanın sürekli olarak şarjda kalmasının, batarya ömrünü uzatıyor olduğu görülmüştür. Ancak bu durumu çok uzun süre devam ettirmek yine bataryaya zarar vermektedir. Bu yüzden 2-4 hafta aralıklarla bataryanın şarjdan çıkartılması ve tamamen bitmesi sağlanmalıdır. Daha sonrasında tekrardan prize takılı bir şekilde kullanım sağlanarak oldukça sağlıklı bir şekilde kullanım gerçekleşecektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
nfc nedir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir